kulturhistorie.no - under utarbeiding, august 2019

Skjør balanse

image

Landskap i skjør balanse

Det er en stor lykke når motivet sitter der det skal og jeg gir mye følelser i prosessen, sier Annette.

Ett strøk for mye kan ødelegge. Maler og grafiker Annette Hveem Narum jobber i kontrasten mellom orden og kaos.  Verktøyet for å få motivet på lerretet ligger i det presise strøket, og det ene minimalistiske bruddet. 

Av Inger Christine Årstad

EINA:  Arkitektur opp mot landskap. En låve som danner horisont mot en høy himmel.  Maleriene til Annette Hveem Narum (44) er inspirert av at hun bor og har atelié i landbruksbygda Eina i Vestre Toten som ligger over 400 meter over havet. Brede, transparente penselstrøk kombinert med maling rett fra tuben utfordrer det naturalistiske i motivene. – Utfordringen er å klare å bruke de personlige virkemdlene i motivet, samtidig som uttrykket ikke skal være privat. Klarer jeg å jobbe mot det universelle får bildet en verdi, sier Annette Hveem Narum

Intenst transparent

Rent praktisk starter maleprosessen med å stryke gjennomsiktig grunning rett på lerretet for å hindre malingen å gå gjennom stoffet i bomull og lin. Overflaten ser helt likt ut som før den blir preparert. Lerretet bruker hun som et akvarellark. Første strøket synes og blir en del av motivet. Ofte starter Annette maleriet med å definere en himmel. Med nøye utvalgt farepallett males lagene over hverandre. Malingen er tynnet i ulike grader av gjennomskinnelighet. Hun bruker brede pensler. Fargeflatene skal være så jevne at strøkene blir usynlige for publikum.  Noen steder i det ferdig maleriet er lerretet nakent, uten farge. Det transparenet konstrasteres med maling rett fra tuben. Heltrukne linjer med tydlige bestemte retninger.

Fargeklanger

Den trasparente maleteknikken gir ikke rom for å skisse på forhånd eller å gjøre feil underveis. Hun har mulighet til å tørke vekk maling noen steder men ikke endre et strøk. Under arbeidet må hun fange opp når motivet er på plass. – Jeg maler aldri over for å dekke noe jeg ikke har fått til, sier Annette. Hun planlegger grundig. Fargekomposisjonen må stemme som en helhet, en jevn balanse.  Fargeklangen bestemmer stemningen i bildet. Deretter jobber hun fram tema. Møtepunktene og motpolene i farge og komposisjon skaper motivet. – Jeg jobber med en slags stillhet, samtidig som det er komplekst.  Det er en skapende prosess med mye motstand. sier Annette.

Aldri stoppe

Det krevende maleriuttrykket ble utviklet ved Surrey Institute of Art & Design, University College nær London. Samtidig tok grafikkverkstedet mye tid.  Arbeidene fra studietida ga medlemskap i Norske grafikere og Norske Bildekunstnere. Og hun ble sett av lærerne. – I Engeland fikk jeg ro til full fokus, dag og natt, og bildespråket mitt falt på plass. Det å få aksept og respekt  for eget uttrykk var inspirerende. Jeg fikk en indre motivasjon av anerkjennelsen, sier Annette. Før  hun reiste hjem til Norge ga  Annette et løfte til kunstlæreren i London: – Han oppfordret meg instendig til aldri å stoppe eller pause som billedkunster. Jeg hører han som en indre stemme når andre sider av livet driver meg bort fra kunsten.

Felles prosess

Annette samarbeider med ektemann, komponist og tekstfordatter Lars Christian Narum. – Vi har en felles grunnbit som driver oss framover.  Vi går på utstillinger sammen og henter inspirasjoner til å ta med oss videre fra både musikk og litteratur, sier Annette.  Den kunsteriske foreståelsen ekteparet mellom gir rom for intense arbeidsperioder hvor de respekterer behovet for foryping.  Annette synes også det er spennende med tilbakemeldinger fra de tre barna.  Som liten hjemme på Raufoss tryllet symaskinen til mamma fram klær til rollelek med dukker.  Tegning sammen med pappa var lykke. Og hun hadde en Bestefar i Spania med malingstuber og lerret. – Det var nesten hellig å gå opp trappa til kunsterhemsen hans, sier Annette.

Lærerkallet

Ved siden av billedkunsten har Annette jobbet som lærer i design og håndverk. Kunnskapen om tre, leire og fordyping i metall fra produktdesignerstudiet på Blaker er med inn i pedagogikken. Hun er opptatt av å lære elevene om prosessen bak skapende arbeide.  – Jeg har lærerkallet også. Selv opplevde jeg at  kunsten ble hele livet på kunstlinja på Nybu vidergående skole på Lillehammer.  Jeg oppdaget Monets impresjonime og lyset i  William Turner sin landskaper. Kjell Bendiksen var læreren jeg umiddelbard identifiserte meg til som kunstner. Grafikken hans inspirerer meg fortsatt voldsomt, sier Annette.


LINK TIL HJEMMESIDE: http://annettehveemnarum.com


 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..